assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /home/phwd432645/domains/glasblazen.nl/public_html/Ip/Internal/Revision.php:44 De chemie en fysica achter verschillende soorten glas

Verschillende soorten glas

Glas is een verzamelnaam voor verschillende amorfe stoffen (dat wil zeggen, geen kristalstructuur)  waar siliciumoxide het voornaamste bestanddeel van is.

Van "hard" (hoge smeltwaarden en lage uitzettingscoëfficient) naar ''zacht" (lage smeltwaarden en hoge uitzetting):

  • Kwarts is het hardste 'glas' met een COE van bijna 0. Het is pure siliciumdioxide (SiO2, zeg maar zeer zuiver zand) gefused in een niet kristallijne structuur.  Door zijn tolerantie van hoge temperaturen, chemicaliën en krasvastheid is het zeer geschikt voor laboratoriumgebruik. Omdat kwarts bestaat uit puur SiO2 kan je erover discussiëren of kwarts wel of geen glas is, of eerder een kristal dat niet de tijd heeft gekregen om tijdens afkoelen te kristalliseren. Kwarts heeft ook veel minder een smelttraject dan glas. Het laat zich blazen / vormen vanaf 1670 graden. Kwarts is het tweede meest voorkomende mineraal op aarde (denk aan zand).
  • Borosilicaatglas, ook wel pyrex genoemd (merknaam), ontstaat uit een mix van siliciumdioxide (SiO2), boronoxide (B2O3), soda (Na2O) en aluminiumoxide (Al2O3). Het is aanzienlijk harder, temperatuurvaster en beter bestand tegen chemicaliën dan "gewoon" glas. Met een COE van tussen de 30 en de 33 heeft het echter veel meer glasachtige eigenschappen dan kwarts. Zo heeft borosilicaat een duidelijk smelttraject, al liggen de temperaturen veel hoger dan bij zachtglas. Het wordt veel gebruikt in de keuken (ovenschalen en theekopjes bijvoorbeeld) en in laboratoria. Ook koplampen van auto's worden wel van borosilicaat gemaakt.
  • Sodalime glas, floatglas, of gewoon het dagelijkse glas dat gebruikt wordt voor potten pindakaas, bierflesjes en ramen, wordt gemaakt van silica (SiO2), natriumoxide (Na2O) en kalk (CaO). Magnesiumoxide (MgO) en Aluminium (Al2O3), maar ook kleine hoeveelheden lood (ontkleuring) of andere metalen kunnen worden toegevoegd voor het veranderen van de eigenschappen en de kleur. Dit glas is erg gevoelig voor temperatuurshocks, en heeft een COE van tussen de 80 (de meeste ramen) en 109 (het zachtste glas waarmee ambachtelijk geblazen wordt, onder meer in Tsjechië). Het heeft een zeer langgerekt smelttraject, wat begint tussen de 500 en de 600 graden Celsius, en volledige vloeibaarheid heeft rond de 1250 graden.
  • Loodglas, soms ook wel kristalglas genoemd (wat verwarrend is, omdat deze term soms ook opduikt voor kwarts of zelfs boro) laat zich vergelijken met sodalime glas, maar bevat meer loodoxide (BpO) en Kaliumoxide (K2O). Lood wordt toegevoegd om de kleur uit het glas te halen (vaak veroorzaakt door bijvoorbeeld ijzer afkomstig uit het zand dat gebruikt wordt om het glas te maken), en maakt dat het glas meer glimt en een mooi geluid geeft als je er tegen tikt. Het glas is zwaarder dan gewoon glas omdat tussen de 18% en de 40% lood wordt toegevoegd. Het blazen van dit glas is extra ongezond vanwege de vrijkomende hoeveelheden looddampen. Het is zachter dan "gewoon" glas in die zin dat het veel vloeibaarder is tijdens het blazen.