assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /home/phwd432645/domains/glasblazen.nl/public_html/Ip/Internal/Revision.php:44 Laserprinten en snijden van glas

Laserprinten en snijden

Met laser kun je glas snijden en graveren. Laser is een hele hete lichtbundel. Met spiegels en lenzen worden de fotonen (lichtdeeltjes/lichtgolven) gebundeld tot een hoog energetische lichtstroom die het glas kan doorsnijden, dan wel het glas zeer plaatselijk kan smelten. Dat laatste levert zeer kleine beschadigingen op (luchtbelletjes of krassen) die samen een gravure maken.

Bij lasersnijden wordt een lichtbundel gebruikt om met een robot een glasplaat te snijden volgens een tweedimensionaal ontwerp. Alle mogelijke bochten en hoeken zijn dan mogelijk, ook de hoeken die normaliter met een glasmesje moeilijk tot niet te krijgen zijn. Het biedt een zeer precies en industrieel alternatief voor handmatig zagen met een diamant lintzaag. Het resultaat is vergelijkbaar met waterjetten, hoewel dat laatste meer gepolijste randen geeft.

Lasergraveren kan twee- en driedimensionaal. Tweedimensionaal wordt vaak gedaan op ruiten, drinkglazen en spiegels, als decoratie of reclame-uiting. De kop van de printer gaat over het oppervlakte net zoals een inktjetprinter over het papier. De hete lichtbundel beschadigd het oppervlak waardoor minuscule beschadigingen ontstaan die alle samen een mooie "frost-look" afbeelding maken.

Door twee elkaar kruisende laserbundels door een blokje van glas te laten bewegen, krijg je een driedimensionale afbeelding. Op de plek waar de (zeer smalle) lasers elkaar snijden wordt de temperatuur zo heet dat het glas als het ware verbrand, en er ontstaat een witte beschadiging. De optelsom van al die kleine beschadigingen geeft een wittige afbeelding van bijvoorbeeld een hoofd of een ongeboren kindje (waarvan een 3D echo is gemaakt) in een verder volledig transparant blokglas.