assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /home/phwd432645/domains/glasblazen.nl/public_html/Ip/Internal/Revision.php:44 Is plexiglas glas?

Blaast u ook plexiglas?

Het korte antwoord is nee: glasblazerijen "blazen" geen plexiglas. Er zijn natuurlijk best glasblazers die epoxy kunnen gieten of een plaat plexiglas kunnen verzagen en verlijmen, maar epoxy, polyester en plexiglas zijn sterk op elkaar lijkende kunststoffen, en geen glas.

Glas wordt gemaakt van zand en is een silicaatverbinding . Het smelt op zeer hoge temperaturen en blijft letterlijk eeuwig mooi. Het is echter ook breekbaar en zwaar.  Kunststoffen zoals plexiglas, polyester en epoxy bestaan uit hele lange koolstofmoleculen met zuurstofatomen, waterstofatomen en eventueel chloor. De officiële naam van plexiglas is polymethylmethacrylaat en de structuurformule is C5O2H8)n. De structuurformule van epoxy is C21H25ClO5. Deze stoffen verbranden volledig boven de 450 graden, krassen sneller dan glas en zijn niet eindeloos UV bestendig. Plexiglas of epoxy kan een goede vervanging zijn voor glas vanuit financieel oogpunt, of vanwege het gewicht. Ook voor het ingieten van objecten (bijvoorbeeld bloemen) die niet tegen de hoge smelttemperaturen van glas kunnen, is epoxy een goed alternatief. Voor kunst is het natuurlijk ook mooi om epoxy en glas te combineren, zoals in het beeld hieronder.