assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /home/phwd432645/domains/glasblazen.nl/public_html/Ip/Internal/Revision.php:44 Glas is harder dan staal

Harder dan staal, zwaarder dan beton en toch fragiel


Hardheid normaal gebruiksglas: 6-6,5 op de schaal van Mohs, soortelijk gewicht glas: 2,5 kg  per liter


Glas is een bijzonder materiaal. Veel mensen zijn bang glas te breken en vinden het kwetsbaar. Toch is het zwaarder dan beton, want beton weegt "slechts" 2,3 kg per liter (ongewapend). Glas is ook harder dan gewoon staal, iets wat je niet zo zeggen als je een hamer en een wijnglas naast elkaar legt.

Hardheid van materialen wordt gemeten op de schaal van Mohs. Friedrich Mohs  bedacht in 1812 een zeer simpel maar effectief systeem om objectief te kunnen vaststellen hoe hard een materiaal is.

Op een schaal van 1 tot 10 stelde hij vast welke materialen elkaar kunnen krassen. Diamant kon alle andere stoffen krassen, maar hij kon geen stof vinden die een kras kon zetten op diamant. De hardheid van diamant stelde hij daarbij vast op 10. Omgekeerd zocht hij het zachtste materiaal: een vaste stof die met alle andere stoffen gekrast kon worden en zelf niets kon krassen. Hij kwam uit op talk. Marmer, onder beeldhouwers bekend als een harde steen, heeft een hardheid van 3,5.

Op deze manier kun je stellen dat glas een hardheid heeft van gemiddeld 6,5 (een beetje afhankelijk van de samenstelling, borosilicaat is harder: 7,5). Daarmee is het harder dan het staal dat gebruikt wordt voor bijvoorbeeld gewone zakmessen, wat een hardheid heeft van 5,5. RVS heeft een hardheid van 5,5 - 6,3.

Dat je glas toch kunt "snijden" met het RVS wieltje van een glasmes  komt door zowel de vorm als de manier waarop het RVS behandeld is: staal kun je "harden". Een geharde stalen vijl kan boven de 7 komen op de schaal van Mohs.