assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /home/phwd432645/domains/glasblazen.nl/public_html/Ip/Internal/Revision.php:44 Hoe werkt glassnijden?

Glassnijden ... uhhh ... glaspesten

 

Wij leggen altijd aan onze cursisten uit: glas snij je niet, dat pest je net zodanig dat het breekt op de plek waar jij wilt. Een beetje gek geformuleerd wellicht, maar het helpt wel onthouden. Mensen denken bij snijden aan een scherp mes waarmee je een snede maakt in papier of in de kaas. Het scherpe lemmet duw je door de stof heen, die daarmee in tweeën stukken wordt verdeeld. Denk je op die manier over glassnijden, dan is de kans groot dat je teveel kracht zet, je meermalen gaat proberen over dezelfde lijn te snijden, en dat je scherpe hoeken gaat snijden die geheel niet kunnen in één maal. Daar gaat dan je dure glas!

Wat doe je als je glas snijdt? Een glasmes is bot. Duw het stevig tegen het zachtste stukje huid en rol het "mesje" heen en weer, en je zult merken dat het niet eens zeer doet, laat staan dat je een kras of snee oploopt. Dat komt omdat je glas dus eigenlijk niet snijdt, maar dat je het mesje gebruik om het glas, dat een beetje veerkrachtig is, sterk samen te drukken. Met het wieltje rol je over de volledige lengte van de plaat, terwijl je het stevig, maar niet extreem hard, op het glas duwt. Vaak hoor je dan een zacht "schoolbordgeluid" en je ziet een krasachtige lijn ontstaan. Op die lijn zijn de glasmoleculen samengeperst en dat geeft spanning. Spanning is iets waar glas niet van houdt. Als je dan het glas zachtjes in tegengestelde richting probeert te buigen, breekt het netjes over de lijn die je getrokken hebt. Als je daarbij bedenkt dat glas bij voorkeur rechtdoor breekt, en je dus niet in een maal een cirkel, een u bocht of scherpe  hoek eruit kunt snijden, dan is het niet moeilijk, niet eng, gewoon een kwestie van een paar keer oefenen.

Voor snijden, breken en knippen van glas zijn heel veel verschillende tooltjes in de handel. Welke je fijn vindt, is erg persoonlijk!