assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /home/phwd432645/domains/glasblazen.nl/public_html/Ip/Internal/Revision.php:44 Wat is aventurijn?

Aventurijn of Goldstone


Het is me minstens driemaal gebeurd dat een zeer enthousiaste verkoper me iets speciaals aanbiedt: brokjes met glimmertjes die lijken op edelsteen. Deze kun je tot fritten (kleine stukjes) slaan of versmelten tot dunne draden. Één van deze verkopers vertelde me: "Dit wordt ook wel Goldstone of Aventurijn genoemd, het is een edelsteen! Dit is een van de weinige stenen die je kunt samensmelten met glas."

Niet zelden vertellen mensen omslachtig wat deze  gouden steen 'doet': "hij slaat de energie op van degene die hem aanraakt, en als je die dan cadeau geeft aan iemand waarvan je houdt, dan ontvangt hij of zij die energie. Het helpt voor een beter humeur, geneest maagpijn, stabiliseert je emoties en beschermt je lichaam."  Daarna volgt dan een uitvoerige uitleg bij welk chakra, maand, en energiestromen erbij horen.  

Steenjes uit de natuur die je in alle soorten glas kunt smelten en waarvan je maagpijn overgaat? Een goed humeur krijg je wel van de mooie glimmertjes, maar helaas is het verder niet zo'n geloofwaardig verhaal. Als je twee soorten glas samensmelt, het ene met COE90 en de tweede met COE 96 (dit zijn verschillende uitzettingscoëfficiënten), dan gaat het onherroepelijk breken. Hoe kan het dan dat de natuur een steensoort voort brengt in precies die COE's die perfect samen te smelten zijn met verschillende soorten glas die commercieel op de markt zijn? Daarbij zijn er verschillende kleuren te koop: goudbruin, groen, blauw en zwart zijn algemeen verkrijgbaar. De natuur is vindingrijk, maar dit lijkt wel erg inventief.

Wat is het glimmende aventurijn (niet te verwarren met de groene, niet metallic kwartssteen) dan wel? Het saaie antwoord is: het is gewoon glas. Maar het heeft toch wel een bijzondere geschiedenis, en het is knap gemaakt.

Verhalen wisselen. Volgens sommigen is "goldstone" uitgevonden in de zeventiende eeuw door de venetiaanse Miottifamilie als goedkoper alternatief voor de schatten van de Doge (stadshoofd). Andere claimen dat het is uitgevonden door een monnik in een poging goud of edelstenen voor het klooster te maken. Wie er ook gelijk heeft, aventurijn of "goldstone" is gewoon glas met koper erin.

Nu voor je zelf aan de slag gaat thuis om koperpoeder met glas te gaan mixen, bedenk dan dat dat niet zomaar gaat: koperpoeder in glas oxideert en wordt dof roodbruin-zwart. Als je geluk hebt slaat het groenig uit, maar het wordt niet zomaar glimmend goud.

De koperlegering die wordt gebruikt kan alleen succesvol glimmend in glas worden gesmolten in een zeer zuurstofarme omgeving. Alleen dan krijg je het speciale effect, en een "steentje" dat je kunt insmelten zonder breuken en barsten.