assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /home/phwd432645/domains/glasblazen.nl/public_html/Ip/Internal/Revision.php:44 Glasblazen aan de blaaspijp

Glasblazen aan de blaaspijp

Bij glasblazen denkt iedereen meteen aan het glasblazen aan de blaaspijp. Het is de meest spectaculaire gesmolten glastechniek die er is. Het wordt ook wel "beeldhouwen met lava" genoemd. Hoe gaat het in zijn werk? 

Het principe van het glasblazen is eigenlijk doodeenvoudig: uit een grote pot gesmolten glas (1150 - 1250 graden Celsius) wordt met een blaaspijp (een speciaal vormgegeven RVS pijp) witheet glas "geplukt" of "gedipt". Dat kleine beetje glas wordt zo ver mogelijk naar voren gebracht op de pijp, om vervolgens een tweede, derde of zelfs vierde laag aan te brengen. Eventueel wordt kleur ingerold met fritten (kleine stukjes) glas of glaspoeder. In grote blazerijen zijn soms meerdere smeltovens aanwezig, waardoor er ook gekleurd glas in gesmolten vorm is.

Zit er voldoende glas op de blaaspijp, in de juiste kleur, dan volgt afwisselend het vormen en het blazen (indien hol) van het glas. Glas koelt in de buitenlucht snel af, dus moet regelmatig worden bijgewarmd. Die bijwarmen gebeurd in een zogenaamde "glory hole", niet te verwarren met de naamgenoot uit de adult industry. Het glas wordt nooit meer zo witheet als in het begin, maar gloeit eerder oranje rood tijdens het werken. De gloed van de hitte mag niet helemaal verdwijnen: het glas mag zeker niet koeler dan 600 graden worden, en in de meeste gevallen liefst heter.

Is het object klaar, dan wordt er met de jacks (een instrument dat het midden houdt tussen een reuze pincet en een schapenschaar) een jack line gemaakt: dan is een smalle inkeping net helemaal aan het einde van de blaaspijp, aan de onderkant van je werkstuk. Een druppel water laat het hete glas schrikken, waardoor spanning ontstaat. Door een resonerende tik met een metalen tool (meestal de achterkant van de jacks), breekt het glas precies langs de jack line, en komt los van de blaaspijp.Het koelt nu snel af, wat slecht is voor de sterkte van het glas.

Met zeer stevige hittebestendige handschoenen wordt het glas opgepakt en snel in een anneal of afkoeloven gelegd. Deze oven staat ingesteld op een temperatuur van 500 tot 550 graden Celsius. Op die temperatuur ligt het glas een poos spanningsvrij te worden. Afhankelijk van de grootte / dikte van het object koelt binnen 12 uur tot enkele dagen de oven het vervolgens langzaam af .

Hieronder twee youtube filmpjes waarin de techniek kort gedemonstreerd wordt: