assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /home/phwd432645/domains/glasblazen.nl/public_html/Ip/Internal/Revision.php:44 3D printen van glas

3D printen

Een van de aller nieuwste technieken waaraan de laatste jaren hard gewerkt is, is het 3D printen van glas. Plastic, metalen zoals zilver, ceramiek, beton is allemaal al enige tijd commercieel mogelijk. Door de specifieke eisen die glas stelt aan het afkoelproces (zie de pagina over temperaturen), is het aanzienlijk minder eenvoudig om gesmolten glas te printen: zodra het glas te snel afkoelt onder de annealtemperatuur (ca. 500 - 550 graden Celsius) ontstaat er spanning en barst het werk.

Er zijn twee soorten printtechnieken ontwikkeld. De eerste techniek, ontwikkeld in Duitsland, print eigenlijk een cast, waarbij tegelijkertijd losse glasdelen en een polymeer mal worden gemaakt. Deze mal gevuld met glas zetten ze vervolgens in een oven, waarbij de mal verbrandt en de glasdelen samensmelten. Op YouTube vind je een film van deze techniek.

 

De Duitsers maken dus eigenlijk gebruik van 3D printing als tussenstap: het eigenlijke smeltwerk vindt pas plaats na het printen. Bij MIT hebben ze een techniek ontwikkeld waarmee daadwerkelijk met gesmolten glas gewerkt wordt. Vanuit een smeltkroes wordt een blop (a gather) glas in de printer gegoten. De printer is geplaatst boven een oven die het glas net boven de annealtemperatuur houdt. Na afloop van het printproces koelt de oven langzaam het glas af. Hieronder de film. Het geeft hele mooie resultaten, al blijf je wel nog de printlijnen duidelijk zien. Het is echter een van de allernieuwste technieken, en resultaten worden snel beter!