Categorieën
Hoe maakt ze haar glaskunst?

Glazen bollen met crematie as  

Steeds meer mensen kiezen voor een glazen bol, druppel of traan die een beetje crematie as bevat. Twintig jaar geleden was dit nog een onbekend concept, maar tegenwoordig is het een ware klassieker geworden. Deze kunstwerkjes zijn kleurrijk, niet te groot, niet te klein, hebben veel diepte en talloze mogelijkheden. Of je nu houdt van abstract, bloemen, duikers, bollen met bellen of van glam met goud en zilver, er is voor iedere smaak wel iets passends te vinden. Maar hoe maken we de glazen bollen met crematie as eigenlijk?

Een korte en een lange uitleg

Een vaak gestelde vraag is: “Hoe krijg je het voor elkaar?” Mijn antwoord is altijd: “Ik heb een onaardig en een aardig antwoord.” Het onaardige antwoord verwijst naar een oud filmpje op YouTube waarin we laten zien hoe we glazen bollen maken (je kunt dit filmpje hieronder bekijken). Het aardige antwoord is echter wat uitgebreider, en dat leg ik hier verder uit.

De Voorbereiding van het Glas

Ons werk begint vaak al op zaterdag, zelfs als we pas op maandagochtend beginnen met het blazen van glas. We vullen de smeltkroes met stukken gerecycled glas, afkomstig van een ander bedrijf dat dezelfde glassoorten gebruikt. We stoken de smeltkroes langzaam op. Tegelijkertijd zoeken we de kleuren uit die we voor de ontwerpen nodig hebben. Dit kunnen speciale glasblazersbars zijn, maar ook stukken gestampt glas van glasplaat of glasstaafjes (rods). Soms gebruiken we ook kleine werkjes die we eerder in de brander hebben gemaakt, zoals millefiori of kleine bloemen, of grotere patronen die we hebben gefused. Kleine stukjes glas worden direct tijdens het blazen gebruikt, terwijl grotere stukken al op zondag in de voorverwarmoven gaan.

Laatste Voorbereidingen

Op zondag programmeren vullen we de smeltkroes opnieuw bij, en programmeren we ook de afkoeloven, die pas ’s nachts in werking treedt.

Op maandagochtend wordt de glory hole (een ronde gasoven met een gat waar de vlammen uit slaan) opgestart. Deze oven warmt de bol die we maken tussentijds bij. We zetten de ventilatoren aan om te voorkomen dat we zelf verdampen, en zorgen ervoor dat het handgereedschap klaarstaat. De bakken met water voor het afkoelen van de blaaspijpen en het gereedschap worden gevuld, en het gekeurde glas wordt klaargezet. Dan kunnen we eindelijk beginnen met het glasblazen.

Het Glasblazen

Ondanks dat het “glasblazen” heet, blazen we de meeste glazen bollen niet. De bollen zijn massief. We werken met een blaaspijp, omdat een massieve RVS-buis veel zwaarder is dan een holle blaaspijp. Voor de asbol blazen we het glas zelf niet. We verwarmen het uiteinde van de blaaspijp tot het RVS gloeiend heet is en dippen het vervolgens in de smeltkroes voor de eerste keer. Dit levert meestal slechts een klein beetje gesmolten glas op. Na een tweede dip krijgen we veel meer, en de meeste bollen krijgen vier tot vijf lagen glas op deze manier. Tussen de lagen kunnen we crematie as, kleuren, zilver of goud toevoegen, maar we kunnen ook bellen creëren door een putje in het halfgesmolten glas te maken, bijvoorbeeld met een mal of door het in te drukken met een pincet. Wanneer we de nieuwe laag gesmolten glas aanbrengen, blijft er lucht in de putjes achter, wat resulteert in bellen.

Het Glas Rond Maken

Nu hebben we een hoeveelheid glas aan de blaaspijp met kleur, bellen, as en alles wat we willen, maar het is nog geen bol. Om de bol rond te krijgen, gebruiken we houten of gietijzeren lepels. We rollen het gesmolten glas over de lepel en de vorm van de glazen bollen met crematie as wordt vanzelf perfect.

Glazen Druppels of Tranen

Van een glazen bol met crematie as naar een druppel of traan is niet zo’n grote stap. Wanneer de bol nog half vloeibaar is, is hij makkelijk te vervormen. We gebruiken een pincet om een klein kneepje in het midden van de bol te zetten en trekken deze zachtjes uit. Dit zorgt ervoor dat we een druppel krijgen. Hoe we de druppel maken, hangt af van de temperatuur van de bol. Is de bol heet en trek je snel, dan krijg je een bolle druppel met een scherper puntje. Trek je langzaam als de bol wat koeler is, dan krijg je een slanker vorm. We spelen ook met de zwaartekracht.

Afslaan

Als de bol klaar is, maken we een randje in het glas aan het einde van de blaaspijp en laten we er koud water inlopen. Met een flinke tik breekt het glas van de blaaspijp. Dit proces noemen we “afslaan”. Daarna wordt de bol zo snel mogelijk in de afkoeloven geplaatst.

De Afkoeloven

De afkoeloven staat ingesteld op 510 graden Celsius, wat relatief laag is in vergelijking met de 1150 graden waarmee we begonnen zijn. De oven werkt automatisch, via een computer, en duurt meestal meer dan 48 uur om het glas langzaam naar kamertemperatuur te brengen. Wanneer de oven op donderdag wordt geopend, zien we het eindresultaat: de prachtige bollen, die van onderen een breukvlak hebben.

Afwerking

De bollen worden van de blaaspijp “afgeslagen” door koud water en een tik. Het breukvlak dat op deze manier ontstaat, is soms perfect, maar vaker een beetje scherp, rafelig of zelfs een fractie scheef. Daarom werken we de onderkant verder af met speciale machines die werken met diamantschijven, schuurbanden en polijstschijven. We slijpen en polijsten totdat het resultaat perfect is. Pas dan zijn de glazen bollen met crematie as klaar!

Meer glazen bollen met crematie as zien? Klik dan hier!