Categorieën
Hoe maakt ze haar glaskunst?

Glazen dieren maken in de brander

Een van de leukste dingen om te doen in de glasblazerij zijn glazen dieren maken in de brander. Het is ook een van de moeilijkere werken, maar dat maakt het juist zo boeiend! Hoe pak je dat aan, als je het nog nooit gedaan hebt? De crux zit hem in oefenen, oefenen, oefenen….maar er is wel een logica waarmee oefenen veel leuker, en succesvoller wordt!

Oefen met monsters!

De meeste mensen beginnen met het maken van glazen kralen of bloemen in de brander. Als je geen opleiding hebt voor het maken van laboratorium glaswerk, is het best een grote stap om dan meteen aan een paard en wagen of een malariamug te beginnen. Zo ben ik dan ook niet begonnen. Ik ben autodidact, en niemand kan zomaar even een anatomisch kloppend paard of een schattige schildpad maken in glas. Er was dus een tussenstap nodig, en ik bedacht voor mezelf een tussenstap die zeker net zo gaaf was om te maken: monsters!

Oefenen in de brander: dit babymonstertje was lange tijd mijn mascotte!

Met monsters kun je alles oefenen wat je voor “echte” dieren ook nodig hebt om te kunnen. Je kunt massief werken of juist geblazen werk maken. De eerste bollen blaas je waarschijnlijk schots en schreef. Niet erg: hoe schever de bol, des te leuker hoofd krijgt je monster. Met ogen, armen, benen, hoorns en gekke neuzen kun je oefenen om het in elkaar te zetten, op zo’n manier dat het ook heel blijft. Je kunt leren met pincetten en andere gereedschappen details aan te brengen, zonder dat het allemaal heel recht en precies hoeft te worden. Handen en voeten kun je leren knippen of trekken. Je kunt experimenteren met kleuren zonder dat het echt kan mislukken. Wie zegt er nu dat het monster niet de goede kleur heeft? Je kunt doen net wat je wilt.

Of ga van bloem naar vlinder naar vogel

In de tijd dat we nog workshops gaven, waren er veel mensen die monsters nogal kinderachtig vonden. Jammer, maar wel begrijpelijk. In dat geval is het ook een goede optie om eerst fantasiebloemen te leren maken, en dan van bloem naar vlinder te gaan. Immers, technisch gezien is het smelten van bloemblaadjes aan een steeltje niet heel anders dan het smelten van vleugels aan een lijfje. De enige reden waarom een vlinder veel moeilijker is dan een bloem, is dat een vlinder alleen mooi is als die symmetrisch is.

Vlinder op een glazen bol. Een van de meest gevraagde glazen dieren als het gaat om rouwornamenten

Lukt een vlinder, dan is de stap naar een vogel een beetje kleiner: de vleugels en de staat weet je immers al. Je hoeft dan alleen het lijf met hoofd te oefenen. Lukt het lijf met de vleugels goed? Zet er dan de benen onder van een loopvogel: je bent al halverwege een zoogdier, en ondertussen heb je een leuke vitrine vol met schitterende bloemen, vlinders en vogels gemaakt!

En dan verder

En hoe dan verder? Het ging eigenlijk zoals het altijd gaat in ons atelier: het waren de klanten die de ontwikkelingen vooruit dreven. Kun je ook babygirafjes maken? Dat was een eerste concrete vraag naar “echte” dierfiguren, inmiddels al weer meer dan 10 jaar geleden. Ik zeg liever geen “nee”, dus ben eraan begonnen, en het lukte! 4 schattige babygirafjes kwamen uit de oven. Dat was een boost voor het zelfvertrouwen. Daarna volgde continue reeks aan opdrachten. Een paar foto’s:

Paard en wagen, gemaakt op basis van oude zwart-witfotos van de klant
Een schattig glazen schildpadje met crematieas erin.
Een glazen vogel koolmees op een bolletje met crematie as

De gaafste opdrachten

Nu komen met regelmaat de gaafste opdrachten binnen. Een van de laatste, best lastige, maar zeer eervolle opdracht was het maken van twee malariamuggen voor twee medewerkers van het Radboud Universitair Medisch Centrum (kortweg het Radboudziekenhuis). Malaria is wereldwijd nog steeds de nummer 1 doodsoorzaak, en ook bij het Radboud zijn er mensen die hun hele carrière wijden aan het oplossen van dit probleem. De vraag kwam of ik dit keer twee malariamuggen wilde maken. Nu dat wilde ik wel! Weer een nieuwe stap in het leren maken van glazen dieren in de brander!

Glazen mug gemaakt voor het t Radboud Universitair Medisch Centrum
Glazen ijsvogels, gemaakt voor het IJsselland Ziekenhuis.

Ook iets laten maken? Kijk gerust op onze website, of neem contact op!